Informacije

Demokratska stranka umirovljenika
Sjedište: S. i A. Radića 8b, Sisak
OIB: 19578261879
tel./fax: 044/520-101

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

Poveznice

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 
 
 
 
image1 image2 image3

Umirovljeničke stranke potpisale koalicijski sporazum

Umirovljenicima ne treba ničija milostinja niti mrvice već (u prosjeku) Za 200 € veća mirovina, odmah!

 

Još prije više od dvije godine 3 + 5 umirovljeničkih stranaka su pokrenuli proces okupljanja kako bi udruženim snagama pokrenuli odlučnu borbu protiv rastućeg siromaštva umirovljenika. Iz poštovanja prema svima koji su nam se pridružili ističemo kao se radi o koaliciji 8 stranaka bez obzira što se tijekom procesa okupljanja 5 stranaka odlučilo na formalno gašenje i prelazak vodstva i članstva u Stranku umirovljenika i to: Akcija Slavonsko – baranjskih umirovljenika, akcija hrvatskih umirovljenika Split, Zagrebački umirovljenici, Stranka penzionera Sisak i Hrvatska radnička stranka.

 

Današnju koaliciju umirovljeničkih stranka potpisuju Umirovljenici zajedno – Politička platforma (UMIROVLJENICI ZAJEDNO), Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU). Potpisnici koalicijskog sporazuma imaju preko 250 ustrojstvenih oblika – organizacija disperziranih diljem Hrvatske, a važno je napomenuti da je već ranije potpisan sporazum o programskoj suradnji pod nazivom „Zajedno smo jači“ sa Savezom umirovljeničkih zajednica i udruga (SUZA) koju čini preko 150 umirovljeničkih udruga diljem Lijepe naše.

 

Iz sastava koalicije je jasno da u izbornu utrku za parlamentarne izbore 2024. godine izlazimo u koaliciji sa umirovljenicima od kojih više od pola milijuna doslovno preživljava sa svojim mirovinama. Samo uz podršku birača, posebno umirovljenika, možemo riješiti njihov najveći problem, problem rastućeg siromaštva koji svake godine muči sve više umirovljenika prijeteći da njih dvije trećine od 1,2 milijuna postanu socijalni slučajevi.

 

Da bi spriječili daljnje siromašenje umirovljenika i doveli ih na poziciju koju su svojim radom zaslužili izašli smo još prije više od godinu dana kao jedina politička opcija sa kompletnim rješenjem. Naš je prijedlog da najmanja mirovina ne može biti manja od iznosa koji dobijemo množenjem broja godina radnog staža sa 20 €. Samo sa ovim dijelom prijedloga se rješava problem preko 300 tisuća umirovljenika sa minimalnim mirovinama koje bi nakon novog izračuna bile veće za cca 200 €.

 

Uz navedene tražimo i ukidanje penalizacije nakon navršenih 65 godina života za preko 200 tisuća umirovljenika koji su u sličnoj poziciji kao i umirovljenici sa minimalnom mirovinom. Ako je izračun povoljniji za umirovljenika onda se primjenjuje izračun mirovine na bazi 75-80% neto plaće kroz njegovih 10 najboljih godina čime se zaokružuje paket mjera za novi izračun mirovina. Dodatna mjera je i prijedlog za novu formulu za usklađivanje mirovina što bi se trebalo raditi na bazi 100% povoljnijeg faktora između rasta cijena ili plaća. 

 

Našim paketom prijedloga ćemo realizirati neophodno povećanje mirovina koje bi sa sadašnjih cca 42% prosječne plaće (cca 500 €) podigli na 60% prosječne plaće odnosno 720 €.