Informacije

Demokratska stranka umirovljenika
Sjedište: S. i A. Radića 8b, Sisak
OIB: 19578261879
tel./fax: 044/520-101

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

Poveznice

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 
 
 
 
image1 image2 image3

Je li Zoran Milanović ugasio svjetlo, slijedi li ustavna kriza

Sukobom „dvaju brda i osoba“ Hrvatskoj se „krade“ demokracija nametanjem izbora između SDP-a i HDZ-a na što umirovljenici imaju priliku odgovoriti sa NE SDP-u i HDZ-u.

Umirovljeničke stranke su u prvom redu interesne stranke pa tako članice - stranke Platforme i koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO koje sa pažnjom prate što se događa na političkoj sceni Hrvatske.

 Uz iznošenje našeg viđenja i jasnog stava povodom kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima želimo upozoriti umirovljenike da u ovoj surovoj i sve više sirovoj borbi koja se odvija između „dvije osobe i dva brda“ za političku nadmoć ne budemo ničija moneta za potkusurivanje.

U ovom za građane potpuno beskorisnom ideološkom prepucavanju umirovljenike nitko ništa nije pitao niti o njima vodi računa. Umirovljenici se u interesu boljeg života ne trebaju nikom dodvoravati već na predstojećim izborima opredijeliti za svoju opciju budući je samo dovoljan broj zastupnika umirovljenika u Hrvatskom saboru garancija da će se nešto pozitivno moći promijeniti. Prije svega se trebaju povećati mirovine odmah uz primjenu AVM od 20 eur, ukinuti penalizaciju sa navršenih 65 godina života, izvršiti novi izračun mirovina za sve na bazi 75-80% prosječne plaće kroz 10 najboljih godina uz redovito usklađivanje mirovina sa faktorom 100% u odnosu na inflaciju odnosno na rast cijena i plaća.

Umirovljenici, imamo svoju političku opciju sa jasnim programom za brzo i efikasno rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika stoga je jasno da ćemo, bez potrebe za sudjelovanjem u ideološkim prepucavanjima, surađivati samo sa onima koji su spremni iskreno i zajedno sa nama, na temelju našeg programa, rješavati problem sve većeg siromaštva umirovljenika. 

 

Jeli Zoran Milanović „ugasio svjetlo“, slijedi li ustavna kriza?

Da je predsjednik Zoran Milanović nepredvidljiva osoba već odavno je svima poznato tako da razne eskapade već odavno nisu iznenađenje, no ono što je uradio objavom kao predsjednik RH o izlasku na parlamentarne izbore kao prvi na kandidacijskoj listi SDP-a u 1. izbornoj jedinici je čin bez presedana u nešto više od tri desetljeća povijesti demokratske Hrvatske.

Koliko god da je „pomogao“ ljevici odabirom datuma održavanja parlamentarnih izbora 17. travnja, još im je puno više „odmogao“ svojom najavom da osobno izlazi na izbore kao nezavisni kandidat na listi SDP-a. Koliko god to nekima u ovom trenutku izgledalo nemoguće Zoran Milanović je svojim činom ozbiljno narušio ustavnu stabilnost države kojoj je na čelu grubo se poigravši sa više no jasnim odredbama Ustava i sveukupne  dosadašnje prakse kada se radi o stranačkom političkom angažmanu predsjednika države. Predsjednik države naime ne može istovremeno biti član političke stranke što po zdravoj logici podrazumijeva i „nestranačko“ djelovanje, pa i kao kandidat, na izbornoj listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste.

Da je odluka predsjednika Milanovića o izlasku na parlamentarne izbore donesena na brzinu i bez ozbiljnog promišljanja, vjerojatno u veoma „specifičnim okolnostima“, postaje jasno i samo površnom analizom mogućih političkih i ustavno pravnih posljedica takvog čina. Samom pojavom na tiskovnoj konferenciji SDP-a i najavom kandidature je zapravo bacio razornu političku „bombu“ pod noge samoj ljevici od koje je isti tren „nastradalo“ MOŽEMO i još niz manjih lijevih i lijevo liberalnih stranaka koje za svoje daljnje postojanje više nemaju apsolutno ni jedan jedini razlog. Čin Zorana Milanovića će kao ništa do sada homogenizirati stranke desnice i desnog centra koje će, ako se potvrde navodi iz ovog teksta, na kraju najviše profitirati, a jednoj se otvara velika prilika za preuzimanje primata i od samog HDZ-a.  

Ono što u ovom trenutku mnogima sa lijevog političkog spektra koji su trenutno u ekstazi nije jasno je da će slijedećih dana doći prvo do otrežnjenja, a onda i razočarenja. Naime sasvim je logično i očekivano, naravno i samom Milanoviću, da će Ustavni sud dati negativno mišljenje o njegovom sudjelovanju na parlamentarnim izborima bez prethodnog podnošenja ostavke na funkciju predsjednika RH što će on naravno poštovati, ali će i dalje tijekom izborne kampanje figurirati kao kandidat SDP-a za premijera. Ne uspije li ljevica osvojiti ili složiti većinu Zoran Milanović će se ponašati kao da se ništa nije dogodilo, a SDP biti do kraja razoren...

Sve više toga ukazuje da Zoran Milanović ni jednog trenutka nije namjeravao ući u izborni proces iskreno kao premijerski kandidat SDP-a jer bi to podrazumijevalo prethodno podnošenje ostavke na funkciju predsjednika RH. Ostavka bi naime bila jasan znak ozbiljnosti, iskrene namjere i poštivanje svih ustavnih načela i demokratskih normi, a ovako bi to na kraju mogao ispasti samo još jedan “biser više na ogrlici“ predsjednika Milanovića.

ALEA IACTA EST

Zagreb, 17.03.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama